logo ven2cops logo ride 4 kids

foto met slogan Ride4Kids

Ride4Kids pakt je vast en laat je niet meer los … …

Uit een aantal van deze ouders is stichting Ride4Kids ontstaan. Zij hebben kinderen verloren of leven als gezin met een ziek kind in hun midden. En juist deze ouders hebben deze stichting in het leven geroepen om geld in te zamelen voor onderzoek om deze genadeloze ziekte een halt toe te roepen.
Dia en ik raakten met ouders in contact via een informatiebijeenkomst van de Ven2Cops in maart van dit jaar. Het verhaal en het verdriet, maar vooral de strijdvaardigheid van deze noodlottige ouders pakte ons vast en liet ons niet meer los. Er is geld nodig en niet zo’n beetje ook. Het besluit om met de Cops mee te doen aan de begeleiding van de Pyreneen Challenge 2016 was snel genomen. Even snel als 2 jaar terug toen de Ven2Cops meededen aan de beklimming van de Mont Ventoux voor de stichting Stop Hersentumoren.

Niets aan de strijkstok blijven hangen … ...

Als politieman of vrouw staat integriteit als vanouds hoog genoteerd. Al het ingezamelde geld is voor de stichting en niets, maar dan ook werkelijk niets mag aan de strijkstok blijven hangen. De Ven2Cops hebben daar jarenlange ervaring mee en de keuze voor de stichting Ride4Kids bleek een weloverwogen juiste beslissing. Met 17 Cops ( fietsers en lopers) en ruim 20 vrijwilligers gingen we van woensdag 14 september tot en met vrijdag 16 september als Team Ven2Cops achtereenvolgens de Cirque de Troumouse, de Col de Soulor, de Col d’Aubisque en de Luz Ardiden op om tot slot te eindigen op de Col du Tourmalet op 2115 m. Een zwaar parcours over drie dagen verdeeld. Met diep respect hebben we de deelnemers zien zwoegen, zweten, kou zien lijden, angst hebben bij de gevaarlijke afdalingen op soms natte glibberige bergweggetjes. Het resultaat mag er zijn. Ze hebben het allemaal gehaald. Een diepe buiging, want wat hebben ze gestreden op die bergen in de hitte van de zon, in de mist, in de regen, in de kou!!

Aangrijpend tafereel … …

Dia bemande als vrijwilliger een lunch- of verfrissingspost ergens op de berg of halverwege op de bergwand. Twee dagen kou geleden en een dag erg warm. Zo gaat dat in de bergen!
Ik begeleidde met mijn BMW motorfiets de fietsers op de route naar boven of naar beneden, “gewapend” met EHBOkoffer, AEDkoffer en reserve banden/tubes en hield scherp in de gaten of de deelnemers goed aanspreekbaar bleven. Ik beantwoordde vragen en kon hen aanmoedigen. Ook “afschermen” voor overig verkeer en het geven van verkeersaanwijzingen behoorde tot mijn taak. Zo heb ik vele kilometers gemaakt op deze Cols onder zeer wisselende omstandigheden. Maar ik was niet de enige motorrijder. Er waren nog zes andere vrijwilligers van o.a. BMW Club Nederland.
Boven op de Col d’Aubisque maakte ik een aangrijpend tafereel mee. Een deelnemer op de fiets kwam hard huilend de berg op. Hij trok zich terug op de berg en schreeuwde/huilde zo hard terwijl hij een foto in zijn hand hield. Het ging door merg en been. Of er een soort oerkracht losbarstte. Maar hij had het gehaald en hij wist ook waarvoor. Respect!

Steentjes … …

Er waren steentjes beschikbaar die je kon beschilderen, graveren. Voorzien van een naam van een overleden kind, een geliefde, brachten de deelnemers deze de laatste dag naar de Col du Tourmalet. Daar is een monumentje opgericht waar de steentjes kunnen worden neergelegd. Een emotioneel moment voor deelnemers en vrijwilligers. Boven op deze Col stonden bestuursleden en vrijwilligers urenlang te blauwbekken om de deelnemers te eren met een medaille. Fantastisch gewoon!

Solidariteit in een geweldige onderlinge sfeer … ...

Voorzitter Gertjan Bakker en zijn vrouw Marian waren als kwartiermeesters ons voorgegaan naar camping Les Trois Vallees in Argeles-Gazost. Tevoren waren stacaravans afgehuurd om iedereen onder te brengen en de informatie aan de deelnemers was duidelijk. Ook waren voor 4 avonden de warme maaltijden geregeld. Alles voor eigen rekening, want niets bleef aan de strijkstok hangen.
De Ride4Kids organisatie zorgde voor de nodige versnaperingen/maaltijden, drinken, soep en op de camping hadden we 4 avonden lang de beschikking over de evenementenzaal. Dagelijks werd een briefing verzorgd. Alles tot in de puntjes geregeld. Dat werkte absoluut sfeer verhogend en de onderlinge saamhorigheid en solidariteit groeide met de dag. Een heel bijzondere ervaring om mee te maken. We kenden dit al van de Mont Ventoux, maar dit sloeg werkelijk alles!
Daarom was er ook tijd voor ontspanning, training, wandelingen, een goed gesprek onder het genot van een goed gevuld glas en voor ons een motorrit door het prachtige berglandschap. Velen namen de gelegenheid te baat om de bedevaartplaats Lourdes op nog geen 15 km afstand te bezoeken. Wij hadden dat een paar jaar geleden al gedaan en konden dus iedereen aanraden dit een keer te doen.

De voorlopige opbrengst in Euro’s … …

Onder een daverend applaus maakte de voorzitter Gerald van Ride4Kids de voorlopige opbrengst bekend. Op het scherm verscheen een bedrag van 234.000 euro en werd door de eigenaresse van de camping nog eens een bedrag van meer dan 1000 Euro daaraan toegevoegd. Ingezameld bij vrienden en familie, vertelde ze. Met de Ven2Cops hebben we als team 30.000 Euro ingezameld en dat zal nog wel wat oplopen. De Cops hebben het afgelopen jaar vele activiteiten ontplooid om sponsorgeld binnen te halen. Spinningmarathon, wijnverkoop Ven2Cops-wijn van Domaine de Marotte, Ven2Cops Proloog Zwijndrecht en een Lingetocht vanuit Gorkum etc. Alles is te zien en te lezen op de fantastische website www.ven2cops.nl en of die van www.ride4kids.nl We hebben 3335 km. met de motor gereden, maar het was het dubbel en dwars waard.
En mocht u dit willen ondersteunen?
Wil je volgend jaar meedoen?
Dia en ik zeggen: DOEN.

Alblasserdam, 12 oktober 2016.

Wim (vm Teamchef politie Gorkum) en Dia van der Hoeven-van Klei (vm Wijksecretaresse bureau Binnenstad te Dordrecht)