Domaine de Marotte

Wij zijn Daan en Elvire van Dijkman, Nederlandse wijnboeren in de Provence, in Zuid-Frankrijk. Met onze vier kinderen zijn we hier inmiddels helemaal geworteld. De kinderen zitten op Franse scholen en hebben net als wij zelf Franse vienden. Sinds 1997 produceren wij hier rode-, witte- en roséwijnen. Wij zijn gestart met een productie van 16 ha wijn en ondertussen hebben wij onze activiteit uitgebreid tot 28 ha productie en organiseren wij nu ook rondleidingen, proeverijen en picknicks in de wijngaard. Verder verkopen wij nu ook onze eigen olie en verhuren wij gîtes. Wij blijven hier nog wel even!
Hoe we hier terechtgekomen zijn? Domaine de Marotte - de naam betekent zoveel als 'favoriete hobby' en 'zotsmuts' of 'narrenkap' (!) -  was al vanaf 1987 eigendom van de familie Van Dijkman. Toen wij eind 1997 de kans kregen om het bedrijf over te nemen hebben we geen seconde geaarzeld. We hebben deze unieke kans met beide handen aangegrepen. Zie ook het recente artikel in het AD! (of download als PDF).

De wijngaarden van Domaine de Marotte liggen in de Rhônevallei, op de zuidhellingen van de Mont Ventoux en op een steenworp afstand van bekende wijndorpen als Gigondas, Vacqueyras en Beaumes-de-Venise. Het domaine ligt net even buiten Carpentras, in het hart van de Provence. Domaine de Marotte valt onder de appellation contrôlée Côtes du Ventoux.

Op Domaine de Marotte hebben we van de in totaal 32 hectare op dit moment ruim 28 ha beplant. De leeftijd van de stokken varieert van 1 tot 110 jaar! Vrij ongebruikelijk voor het gebied is dat we niet minder dan 10 verschillende druivenrassen telen: grenache noir, carignan, cinsault, syrah en mourvèdre voor rode wijn en rosé, viognier, roussanne, marsanne, clairette en grenache blanc voor witte wijn. We hebben bewust gekozen voor originaliteit door in de aanplant behalve de gangbare rassen ook viognier, roussanne en mourvèdre op te nemen.

Onze filosofie is gebaseerd op een zo natuurlijk mogelijke teelt en daarom telen wij dus biologisch. We gebruiken geen onkruidbestrijdingsmiddelen, maar verwijderen het onkruid mechanisch en thermisch. Alleen waar nodig gebruiken we natuurlijke meststoffen zoals compost en schapenmest. Ook wordt het snoeihout verhakseld en ondergewerkt. Na compostering kan het weer dienen als voeding voor de plant.

Gewasbeschermingsmiddelen gebruiken we alleen wanneer het onvermijdelijk is en dan kiezen we voor de meest natuurlijke methode met producten die in de biologische teelt toepasbaar zijn. We denken dat dit een grote invloed heeft op de kwaliteit van de wijn. Ongewenste insecten bestrijden we zoveel mogelijk met bacteriën of hun natuurlijke vijanden. Domaine de Marotte is nu officieel Ecocert.

De wijnen van Domaine de Marotte worden op het domaine zelf gebotteld. Het wordt gedaan in samenwerking met een loonbottelaar die met een rijdende bottelmachine direct aansluit op onze tanks. In het voorjaar vullen we onze witte wijnen en de rosé af van de laatste oogst en in de zomer de rode wijnen. Er moet genoeg tijd overblijven om de tanks weer klaar te maken voor de volgende oogst. Voorafgaand aan de botteling ondergaan de wijnen een klaring met eiwit. De witte wijnen en de rosé krijgen een minimale filtering, de rode wijnen blijven ongefilterd.